Saradnja Niša i italijanske kompanije “Amest”

Bez autora
Jun 28 2011

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik italijanske kompanije “Amest” Feliče Skočimaro danas su potpisali Ugovor za izradu projektne dokumentacije i sprovođenje CDM projekta na deponiji Bubanj u Nišu. Mehanizam čistog razvoja (CDM) podrazumeva primenu projekata za smanjenje emisije gasova u zemljama koje su potpisale Kjoto protokol, a Niš je prvi grad u Srbiji koji počinje sprovođenje tog protokola. Projekat u Nišu rešiće problem nagomilanog metana u starom delu deponije, koji je za taj grad ekološka bomba. Kroz ovaj projekat metan će moći da se izvlači i iz njega će se stvarati energija, a istovremeno će se smanjivati emisija gasova i efekat staklene bašte, što je veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena. Niška deponija je veoma stara i kroz nekoliko godina će biti zatvorena, a očekuje se da će, zahvaljujući predstojećem projektu, početi sa emitovanjem zelenih sertifikata kroz eksploataciju gasa i njegovo pretvaranje u struju.

Saradnja Niša i italijanske kompanije “Amest”Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik italijanske kompanije “Amest” Feliče Skočimaro danas su potpisali Ugovor za izradu projektne dokumentacije i sprovođenje CDM projekta na deponiji Bubanj u Nišu.

Mehanizam čistog razvoja (CDM) podrazumeva primenu projekata za smanjenje emisije gasova u zemljama koje su potpisale Kjoto protokol, a Niš je prvi grad u Srbiji koji počinje sprovođenje tog protokola.

Projekat u Nišu rešiće problem nagomilanog metana u starom delu deponije, koji je za taj grad ekološka bomba. Kroz ovaj projekat metan će moći da se izvlači i iz njega će se stvarati energija, a istovremeno će se smanjivati emisija gasova i efekat staklene bašte, što je veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Niška deponija je veoma stara i kroz nekoliko godina će biti zatvorena, a očekuje se da će, zahvaljujući predstojećem projektu, početi sa emitovanjem zelenih sertifikata kroz eksploataciju gasa i njegovo pretvaranje u struju.

Upotreba metana za pravljenje električne energije poslaće poruku svim zainteresovanim investitorima da bi u Srbiji trebalo ulagati u zelene tehnologije.

Potpisani ugovor trebalo bi da ohrabri sve zainteresovane da sprovode CDM projekte, a uskoro bi i drugi gradovi i opštine u Srbije trebale krenuti putem Niša, pa će se tako koristiti svi raspoloživi resursi u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik